Pat a Mat staví 3D tiskárnu VI: Bilancování

Po předchozích pěti dílech se tiskárna dostala do stavu, kdy by měla alespoň nějak tisknout. Nějaké to dolaďování tam stále je, ale to patrně stejně nejspíš nikdy neskončí :-) Zbývá se tedy ještě na závěr poohlédnout, kolik že ta sranda vlastně ve finále stála.

Tabulka s nákupy a cenou:
PoložkaCena
Hliníkové profily, Alupa602,-
Spojovací materiál (šroubečky, matičky, závitovky, podložky, ...)699,60,-
Čína z Čech (captonová páska, lineární ložiska, řemeničky, hřídelky)743,-
Hlazenky750,-
Kuličková ložiska Made in Japan489,-
Krokové motorky (5x)1217,-
Čína z Číny (oblečky na kabely, j-head, heatbed, drivery krokových motorků, RAMPS+Arduino)1758,15,-
Elektronická bižuterie (kabely, mikrospínače, větrák, konektory)350,-
12V DC zdroj777,-
Sklo (10x)226,-

Dohromady: 7612,- (datloval jsem to o půlnoci do kalkulačky, snad jsem se o moc nesekl :-) )

Suma sumárum relativně malá částka na velkou hračku, která bude patrně dostupná spoustě lidí (zvlášť v porovnání s částkama za hotové, "profesionální" tiskárny, které ve výsledku budou tisknout stejně). Předtím, než se někdo pustí do velkolepých byznysplánů nebo komentářům o vykořisťování lidu, měl bych k tomu ještě několik poznatků.

Položky, na kterých by šlo ušetřit (a snížit celkovou cenu):

  • Spojovací materiál - uvedená cena je za všechno, co jsem během stavby tiskárny koupil, nicméně hromada toho se mi zde stále válí - počítání šroubků přesně na počet totiž moc zábavné není (a zvláště to není zábavné, když nějaký dobrák v regálu v OBI mezi M3 matky nahází několik M4, což samozřejmě člověk zjistí až doma, když mu přesně jedna M3 schází). Také se zde na ceně podepsala jistá kreativita, kdy nedostatek 14mm šroubů jsem suploval 16mm šrouby a podložkou navíc a tak podobně.
  • Hlazenky na míru - pokud nechcete luxusní, ale nepříliš praktické tyče na uvazování rajčat a někdo vám prodá hlazenky jen v té délce, co potřebujete, ušetříte taky pár stovek.
  • Elektronická bižuterie - ten samý případ, co spojovací materiál. Málo kdo je takový frajer, aby tipl délky potřebných kabelů přesně na centimetry a nezmršil ani jeden konektor. Bralo se toho proto o něco víc.
  • Sklo - k hotové tiskárně typicky dostanete taky jenom jedno nebo dvě, takže 10 kusů skla porovnání trochu kazí. Na druhou stranu zrovna dneska se mi jedno oloupalo, takže můžu více než doporučit těch několik kusů navíc koupit.

Položky, které zde naopak započítané nejsou (a celkovou cenu tedy zvýší):

  • Plechovou desku, na které mám přidělaný heatbed, jsem obdržel ze schovaných zbytků a tudíž nekupoval. Pokud k něčemu takovému přístup nemáte, bude potřeba to koupit. A zrovna hliníková deska pár kaček stát bude.
  • Na tiskárně je velké množství plastových součástek, ke kterým jsou dostupné výkresy (a tedy jsou typicky určené k tomu, aby se vytisknuly na jiné tiskárně). Já jsem měl možnost si je vytisknout a v kalkulaci zahrnuté nejsou. Jinak je potřeba počítat s tím, že jejich vytištění si z 1kg cívky veme skoro většinu.

Při porovnávání je také ještě potřeba vzít v úvahu, že když dva dělají totéž, není to totéž. Ano, týká se to hlavně věcích zakoupených v Číně. U některých věcí je to relativně jedno, u jiných bych to patrně znovu neudělal. A cenový rozdíl je mnohdy diametrální. Mezi můj oblíbený případ patří zrovna ložiska :-) Jak už je z tabulky patrné, LM8UU z Číny byly o hodně, hodně, hodně moc levnější, než ty kuličková Made in Japan. Přesto si nějak nejsem jist, jestli to byl dobrý nápad a ty ložiska mě štvou pokaždé, když Y vozíkem pohnu rukou (a co teprv tomu musí říkat ten krokový motorek...). Z dalších, co se obvykle kupuje jinde, je třeba j-head - opět zde cenový rozdíl je diametrální. A ačkoliv ten můj nijak veskrze špatný není, tak jsem ho do dokonalosti zatím také nedoladil a kdo ví, jestli se to povede. RAMPS deska se dá koupit i vyrobená v Evropě, patrně kvalitněji udělaná... ale stojí více než 5 násobek toho, co jsem dal za můj. Ve výsledku tedy použitím kvalitních komponent se cena za celek může vyšplhat mnohem výše.

Co k tomu ještě dodat? Postavit funkční 3D tiskárnu se dnes dá už celkem za levno. Ve výsledku stavebnice Rebela II, která se dnes dá koupit za 10.000,- se dle mě také celkem vyplatí - pokud vezmu věci, co v mém seznamu nejsou a připočítám benzin utracený za objíždění všech těch krámů, tak mě to stálo možná i o něco více. Dát dohromady stavebnici všech dílů tak, aby do sebe bezvadně zapadaly (a šroubky nebyly o 2mm delší a podobně) dá doopravdy hodně práce. Na druhou stranu takhle to byl rozhodně větší adrenalin :-) A pokud už člověk se v tom chce vrtat a modifikovat od začátku, má takhle volnější ruku.